IX. Oamenii președintelui

Ce s-a întâmplat cu românii și țara lor în ultimul deceniu

de  Vlad Stoicescu, Diana Oncioiu | 19 Dec 2014


og

Serialul Dela0.ro despre România trecută prin zodia prezidențială Traian Băsescu și-a consumat, în mare măsură, cuvintele. Am scris, în luna de zile așezată peste lansarea seriei, despre toate momentele care i-au definit președintelui cariera și României traseul – de la intrigile politice până la reformele din justiție și de la simbioza cu serviciile secrete până la politicile de austeritate. Omul care a rescris toate canoanele funcției deținute lasă o țară ieșită din tranziție, dar rămasă în propriile limite. Povestea asta, după ce cuvintele și-au încheiat pledoaria, e spusă cel mai bine de cifre.

Duminică, 21 decembrie 2014, se vor fi adunat 3653 de zile de când Traian Băsescu și-a preluat primul mandat de președinte al României. 86 dintre acestea le-a pierdut în zona gri aflată la granița dintre președinte-suspendat și președinte-demis, după ce de două ori Parlamentul a încercat să-i încheie înainte de termen prezența la vârful statului.

În restul de 3567, Traian Băsescu a adunat, scăzut, înmulțit și împărțit România după propria viziune, pe care a încercat să o impună indiferent de circumstanțe. După 10 ani de matematică prezidențială, țara pe care o lasă președintele e pe cu totul alte coordonate decât în 2004 în ce privește funcționarea justiției, dar cumva la fel în rândul cetățenilor săi, acolo unde un stat nu trăiește doar din bifarea obiectivelor instituționale.

La fel înseamnă, de pildă, că gradul de sărăcie relativă, într-o țară aflată oricum pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la acest capitol, a crescut în ultimul deceniu cu mai bine de patru procente.

Întreprinzătorii privați sunt mai puțini decât erau acum zece ani, deși investițiile străine net mai mari. Mai puțini, însă, sunt și învățătorii și profesorii, dar și medicii, plus întregul personal sanitar auxiliar, în vreme ce bugetele alocate pentru Educație și Sănătate stagnează procentual de un deceniu.

În timpul acesta, devenim tot mai puțini în țară și tot mai mulți în afara ei, iar singurele bugete care cresc consistent, chiar și pe timp de criză, sunt cele ale serviciilor de informații.

Românii au tot mai puține publicații care să le explice lumea din jur și să le protejeze democrația, nici 500 de kilometri de autostradă după ani și ani de contractări parafate, reziliate și amânate, iar aproape jumătate dintre ei încă mai cred că regimul comunist a fost unul bun.

N-ar trebui să mire: avem cel mai mare număr de bolnavi de TBC din Europa, dar doar două sanatorii de specialitate.

Lucrurile n-au stat cu totul pe loc. Sărăcia absolută s-a redus de patru ori în România ultimului deceniu. Aparatul bugetar este mai redus. Sectorul non-guvernamental aproape s-a dublat în perioada 2004-20014. Iar bugetele alocate îndeplinirii actului de justiție au crescut de trei ori.

Sunt doar câteva date care pun în perspectivă deceniul României cu Traian Băsescu președinte. După opt capitole în care am făcut inventarul moștenirii sale, povestea aceasta o spun cel mai bine cifrele.

Societate și economie


*Rata sărăciei absolute măsoară ponderea persoanelor care nu‐și permit un coș minim de consum. *Sărăcia relativă se manifestă în momentul în care veniturile unei persoane sunt sub un prag stabilit, în mod uzual, la nivelul de 60% din media lunară a veniturilor de care dispune populația într-un an.

Calitatea vieții


Bugetele pe educație și sănătate

Democrație


Structurile de informații


Zodia Scorpionului" este o serie publicistică în 10 episoade produsă de echipa Dela0.ro. Documentarea și redactarea au fost realizate de reporterii Diana Oncioiu, Oana Dan, Cristi Citre și Vlad Stoicescu. Implementarea tehnică este meritul lui Silviu Panaite. Au mai dat o mână de ajutor Mihai Dragolea (montaj video), Anton Gherca (identitate vizuală), Laurențiu Diaconu-Colintineanu (voce video) și Centrul pentru Jurnalism Independent (echipament video).
Toate drepturile sunt deținute de dela0.ro


Comentarii